söndag 9 december 2007

Dyk 4 - Så var man klar med certet då!

Plats: Nestikla, Fårö, Gotland
Djup: 8,4 meter
Bottentid: 26 min
Instruktör: Marie Jonsson med hjälp av Linus Nilsson, Fårö Dyktjänst
Parkamrat: Elin Jonsson
Övrigt: 4:e och sista OPW-dyket. 9kg vikter +benvikter i fickorna.

Efter 1 timma och 53 minuter på torra (som kändes ungefär som en kvart) gick vi i vattnet igen, efter lite småpill och mellanmål. Nu skulle vi ta på oss västen när vi låg i vattnet vilket gick efter lite småkrångel. Sedan simmade vi ut till bojen och skulle gå ner utan att ha linan som kontrollpunkt, vilket gick ganska bra. Örat sa ifrån ett tag, men det gick ändå. På botten var det dags för övningarna... Övningen där man tar av sig masken helt för att sedan sätta på sig den igen är nog den jag minst sett fram emot av alla, men den gick galant! Blev förvånad själv! Därefter skulle vi göra en svävande avvägning och det gick också jättebra! Elin hade dock lite problem och då roade jag mig med att titta på botten... hittade 3 kompisar att leka lite med där nere vid en sten! Det var 3 ganska stora räkor som skuttade runt där nere och undrade väl vad vi var för fula fiskar... :) Sen var det en kort kompassövning där vi skulle ta oss fram och tillbaka till samma punkt med hjälp av kompassen. Även den gick som smort.
Då vi var färdiga med övningarna simmade vi runt på botten och tittade runt! Det var massor av räkor, små svarta skalbaggsliknande varelser, maneter m.m. Men Linus påpekade sen att man märker att vi är tre arkeologer (två arkeologer och en osteolog) som simmade runt där nere med honom. Fokusen låg på botten, så vi hade missat till och med om en rysk ubåt for förbi eller en blåval hade simmat över våra huvuden...
Sen på vägen upp skulle vi ta av västen vid ytan (för att sedan knäppa på den igen då vi skulle bära den ganska långt upp till bilarna) och då vi var klara med det var vi klara helt! Certifierade dykare! Wohoo!

Därefter var det kaffe och kladdkaka hos Maries bror för att fira oss och att Linus gjort 100 dyk! Grattis till oss!

Inga kommentarer: