fredag 16 november 2007

Dyk 1 - Första gången!

Plats: Hammars, Fårö, Gotland
Djup: 8meter
Bottentid: 25min
Instruktör: Marie Jonsson, Fårö Dyktjänst
Parkamrat: Elin Jonsson
Övrigt: Första dyket på "Open Water Diver-kursen".Torrdräkt, 8kg vikter + benvikter

Första dyket och gud så spännande det var! Jag och Elin åkte vid niotiden från Visby till Fårö där Marie väntade. Vi gjorde i ordning utrustningen inomhus och packade sedan bilen för att ta oss gemensamt till Hammars på östra Fårö. Vädret var hyfsat för årstiden, med cirka 5 grader, det blåste lätt och vattnet var lugnt. Efter lite krångel lyckades vi få på dräkter och utrustning, utförde parkontroll och sedan tog vi oss ner till vattnet för att sätta på mask och fenor. Sedan bar det av! Jag hade lite problem med att sjunka först, men lyckades få kläm på det efter ett tag. Och vilken värld det är där under ytan! Sikten var ca 10meter så det var verkligen otroligt att simma runt där nere!
Detta dyk skulle vi inte göra några övningar alls utan bara simma omkring längs med botten och se oss omkring och det var verkligen en upplevelse! Kalkstenshällarna bildade som trappsteg ner mot djupet och vi höll oss på ca 7-8 meter under ytan. Trots att det var kallt såg vi ändå en del liv där under ytan. En hel del maneter, två havsålar (släkt med sjöhästen. De ser ut som en upprullad sjöhäst ungefär) och Marie fångade en flundra! Vi hade säkert sett mer om vi bara letat, men man hade fullt shå med avvägning och att fascineras över den nya världen. Det är så vackert att titta uppåt när man är där nere... Ytan bildar ett ljust, böljande tak och bubblorna virvlar till ytan.
Sedan steg vi upp och övade på att byta från regulator till snorkel och sedan tillbaka igen precis under ytan, och därefter bogserade vi varann tillbaka. Där övade vi på att lösa kramp i vaden, för att sedan gå upp.

Trots att min torrdräkt försökte imitera en våtdräkt och att tätningen på vänster arm pajade så var det otroligt häftigt!

Inga kommentarer: